NowościRola i znaczenie systemów protekcji w trakcie przezskórnych interwencji wieńcowych w zdegenerowanych pomostach żylnych - Tajstra, Mateusz; Hawranek, Michał; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Podczas przezskórnych interwencji wieńcowych w zdegenerowanych pomostach żylnych często dochodzi do dystalnej embolizacji materiałem zakrzepowo-zatorowym. Może to prowadzić do poważnych powikłań, w tym do zawału serca. W artykule prezentujemy systemy protekcji proksymalnej, dystalnej i trombektomii oraz ich użycie podczas PCI w SVG.