Dzielimy się Doświadczeniem Tętniak ściany przedniej lewej komory ze współistniejącym pozawałowym ubytkiem przegrody międzykomorowej – opis przypadku - Żelazny, Piotr; Witt-Majchrzak, Anna; Buzun, Leszek; Pawlak, Sebastian; Szapiel, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Pozawałowe pęknięcie przegrody międzykomorowej jest rzadkim, ale bardzo ciężkim powikłaniem zawału serca. Postępowaniem z wyboru jest operacyjne zaopatrzenie ubytku. Zabiegi tego typu wiążą się z bardzo wysoką śmiertelnością. Przedstawiamy przypadek 65-letniego chorego z pozawałowym pęknięciem przegrody międzykomorowej (VSD) oraz tętniakiem ściany przedniej lewej komory. Zabieg operacyjny polegał na jednoczesnym zaopatrzeniu ubytku przegrodowego oraz wykonaniu plastyki lewej komory metodą Dora-Menicantiego.