Artykuł oryginalnyZaburzenia gospodarki węglowodanowej u pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym - Bandurska-Stankiewicz, Elżbieta; Moczulska, Beata; Myszka-Podgórska, Katarzyna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2006)
Cel: Ocena częstości nieprawidłowej tolerancji glukozy (IGT) i cukrzycy (DM) u pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym (OZW) bez wywiadu w kierunku cukrzycy. Materiał i metody: Wszystkim pacjentom wyliczano wskaźnik BMI i WHR, mierzono ciśnienie tętnicze, zbadano stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji HDL, LDL oraz trójglicerydów. Zespół metaboliczny oceniano wg kryteriów NCEP ATP III. Na podstawie OGTT wyodrębniono 4 grupy pacjentów: 0 – prawidłowa tolerancja glukozy (NGT), I – nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG), II – nieprawidłowa tolerancja glukozy (IGT), III – cukrzyca (DM). Podczas hospitalizacji prowadzono edukację prozdrowotną, obejmującą sposoby żywienia i wysiłku fizycznego oraz sprawdzano wiedzę pacjentów podczas hospitalizacji i po 3 mies. Wyniki: Badania przeprowadzono u 140 pacjentów w wieku 57,6±9,7, w tym 20 (14%) kobiet i 120 (86%) mężczyzn. 17% pacjentów leczono farmakologicznie, u 83% wykonano PTCA. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej na podstawie OGTT w 5. dobie hospitalizacji rozpoznano u 95 pacjentów (67%): IFG u 16 (11%), IGT u 46 (46%) i cukrzycę typu 2 u 33 (23%) pacjentów. Po 3 mies. zaburzenia gospodarki węglowodanowej stwierdzano u 57 (41%) pacjentów: IFG u 7 (5%), IGT u 30 (22%), a cukrzycę u 20 (14%). Wykazano istotną korelację między poziomem glikemii w OGTT, a liczbą zajętych naczyń wieńcowych (p<0,001). Zespół metaboliczny występował istotnie częściej w grupie IGT/DM (p<0,001). Wnioski: Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u pacjentów z OZW występowały w 5. dobie hospitalizacji u 67%, a po 3 mies. u 41% badanych. Stwierdzono istotną zależność pomiędzy glikemią na czczo i w 120. min. OGTT a liczbą zajętych naczyń wieńcowych. Po 3 mies. od hospitalizacji z powodu OZW u 26% pacjentów obserwowano normalizację glikemii, mogącą być wynikiem edukacji i zmiany stylu życia.