Artykuł poglądowyUnaczynione przeszczepy trzustki - Rymarz, Aleksandra; Durlik, Marek; Rydzewski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Przeszczep trzustki jest jedyną terapią cukrzycy, zapewniającą pełną insulinową terapię zastępczą i przywracającą fizjologiczną homeostazę glukozy. Dzięki nowym lekom immunosupresyjnym i rozwojowi technik chirurgicznych w ostatnich latach notuje się istotną poprawę przeżycia długoterminowego zarówno pacjentów, jak i przeszczepów trzustki. Przedstawiona praca opisuje rodzaje przeszczepów trzustki, techniki operacyjne, wskazania i kwalifikację biorcy, kryteria doboru dawcy, powikłania infekcyjne i techniczne, współczesną terapię immunosupresyjną, wyniki krótko- i długoterminowe, korzyści dla pacjenta wynikające z tej procedury.