Artykuł przeglądowyPrzeszczepianie izolowanych wysp trzustkowych: nowa metoda leczenia cukrzycy i jej powikłań - Popow, Anna; Rydzewski, Andrzej; Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Transplantacja allogenicznych izolowanych wysp trzustkowych staje się alternatywną dla przeszczepiania całej trzustki, nowoczesną metodą leczenia wybranej grupy chorych z cukrzycą typu 1 i zapobiegania powikłaniom narządowym tej choroby. Stwarza szansę utrzymania normoglikemii bez konieczności podawania insuliny egzogennej. Znalazła również zastosowanie u chorych po totalnej pankreatektomii, u których wykonuje się przeszczep autologicznych wysepek trzustkowych, wyselekcjonowanych z resekowanej własnej trzustki. W porównaniu z zabiegiem przeszczepienia całej trzustki, transplantacja wysepek trzustkowych pozwala uniknąć przeprowadzania rozległej operacji na jamie brzusznej, w związku z czym jest uznawana za zabieg bezpieczniejszy i mniej kosztowny. W artykule przedstawiono zasady kwalifikacji biorców do zabiegu, poszczególne etapy całej procedury dotyczące izolacji, oczyszczania, przechowywania i w końcu przeszczepiania wysp Langerhansa, schematy immunosupresji. Omówiono odległe wyniki tej metody leczenia, a także najczęstsze powikłania i problemy kliniczne z nią związane.