Artykuł przeglądowyNowotwory przewodu pokarmowego u pacjentów po transplantacji nerki - Serwacka, Agnieszka; Rydzewski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Nowotwory przewodu pokarmowego zajmują czołową pozycję w statystykach onkologicznych w ogólnej populacji. U osób po przeszczepie występują one 2-krotnie częściej. Z uwagi na rosnącą liczbę wykonywanych zabiegów przeszczepiania nerek, wzrost przeżywalności pacjentów i przeszczepionych narządów oraz starzenie się populacji osób oczekujących na przeszczep nerki i po transplantacji problem występowania nowotworów w tej grupie jest bardzo istotny. Poza czynnikami ryzyka dotyczącymi całej populacji w przypadku chorych po przeszczepie dochodzą inne czynniki, jak długotrwałe stosowanie leczenia immunosupresyjnego czy też niektóre infekcje wirusowe. W związku z tym ważną rolę w długotrwałej opiece nad pacjentami po transplantacji narządu odgrywa regularna kontrola stanu klinicznego chorego, czynności graftu, a także zaplanowanie badañ profilaktycznych, mających na celu wczesne wykrycie nowotworów i wczesną interwencję.