Proteomika w prognozowaniu wystąpienia raka jajnika: rzeczywistość i nadzieje - Waksmański, Bogdan; Olejek, Anita (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Rak jajnika jest nadal główną przyczyną zgonów chorych na nowotwory narządu rodnego. Powszechnie stosowane metody diagnostyczne są ograniczone w skuteczności i zwykle umożliwiają diagnozę, kiedy choroba jest już zaawansowana. To zmusza do szukania nowych, czulszych i swoistych metod wykrywania wczesnych stadiów raka jajnika. Profil drobnocząsteczkowych białek krwi odzwierciedla patologiczny stan narządu, a przez to umożliwia identyfikację raka w początkowym stadium jego rozwoju. Identyfikacja tych białek w surowicy krwi stanowi podstawę proteomiki. W pracy przedstawiono współczesne poglądy dotyczące możliwości prognostycznych wystąpienia raka jajnika w oparciu o profil białek u pacjentek z rakiem jajnika w stadiach początkowych i zaawansowanych. Omówiono obecne badania dotyczące markerów białkowych polegające na porównaniu profili białkowych i wybraniu białek wskaźnikowych, następnie analizowanych metodami konwencjonalnymi oraz na badaniu zachowania się często występujących w ilościach śladowych konkretnych białek w różnych środowiskach i w rozmaitych typach raka jajnika.