Ekspresja metaloproteinaz MMP-1, MMP-9 oraz tkankowego inhibitora metaloproteinazy TIMP-1 w przypadkach raka endometrium oraz rozrostów błony śluzowej jamy macicy - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Kobos, Józef; Tyliński, Wiesław; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Nadmierna aktywacja proteolizy zewnątrzkomórkowej, związana z zaburzeniami regulacji aktywności metaloproteinaz (MMPs), obserwowana jest w wielu inwazyjnych chorobach nowotworowych. Cel pracy: Porównanie ekspresji metaloproteinaz:MMP-1 i MMP-9 oraz tkankowego inhibitora metaloproteinazy TIMP-1 w komórkach raka endometrium oraz łagodnego rozrostu błony śluzowej jamy macicy. Materiał i metody: Z 500 próbek pobranych z jamy macicy kobiet hospitalizowanych w I Katedrze Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego w Łodzi do obecnej analizy wybrano 24: 12 przypadków raka endometrium oraz 12 rozrostu endometrium bez cech atypii. Wyniki: Ekspresja MMP-1, MMP-9 oraz TIMP-1 była wyższa u pacjentek z rakiem endometrium w porównaniu z przypadkami rozrostu. Różnice między grupami były znamienne statystycznie. W większości przypadków raka endometrium aktywność TIMP-1 była mała. Dyskusja: Wyniki autorów wskazują na istotny wpływ interakcji pomiędzy MMPs oraz TIMPs na potencjał inwazyjny raka endometrium.