Przejście z doustnej antykoncepcji hormonalnej na hormonalną terapię zastępczą u pacjentek premenopauzalnych - Paszkowski, Tomasz; Wrona, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Autorzy szczegółowo omawiają zmiany hormonalne w organizmie kobiety w okresie przejścia menopauzalnego, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na płodność. W najnowszym piśmiennictwie zaleca się przestawianie pacjentki przedmenopauzalnej z doustnej antykoncepcji hormonalnej (DAH) na hormonalną terapię zastępczą (HTZ) – w pracy przedstawiono zalecane współcześnie algorytmy dokonywania tej zmiany oraz podkreślono wielokierunkowe korzyści zdrowotne przejścia z DAH na HTZ