W szpitalu jak na wojnie - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Okazuje się, że z NFZ można wygrać. Trzeba było jednak 17 lat wolności, aby szefowie placówek medycznych uwolnili się z okowów komunizmu i zrozumieli, że menedżer nie jest wasalem urzędników. Pierwszy na wojenną ścieżkę z NFZ wszedł Szpital Miejski im. Franciszka Raszei w Poznaniu i wygrał proces z NFZ, odzyskując 176 tys. zł za ponadlimitowe usługi wykonane w 2002 r. To spowodowało lawinę. Tylko w pierwszych trzech kwartałach minionego roku przeciwko NFZ toczyły się 302 sprawy. Dyrektorzy szpitali żądają zwrotu ponad 652 mln zł.