Potop szwedzki - Wieczorkiewicz, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Klinika Krakowska, jako jedna z pierwszych w stolicy Małopolski i w kraju pozyskała inwestora ze Szwecji, który wniósł do spółki połowę kapitału założycielskiego. Dzisiaj blisko połowa pacjentów to klienci prywatni, którzy na życzenie mogą być leczeni w Szwecji. Mimo wielu certyfikatów ISO, dr Wojciech Kula, założyciel Kliniki, najbardziej obawia się nieuczciwej konkurencji, która jest zmorą polskiej medycyny.