Metabolizm histaminy w tkance pierwotnych raków przewodowych gruczołu piersiowego - Stanosz, Stanisław; Stanosz, Małgorzata; von Mach-Szczypiński, Jaroslaw (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Celem pracy jest ocena zależności między stężeniami histaminy w osoczu i tkankach pierwotnych raków gruczołu piersiowego u kobiet oraz aktywność enzymów biorących udział w metabolizmie histaminy. Badaniem objęto 95 kobiet w wieku 38–70 lat, podzielonych na 2 grupy. Grupa I kontrolna obejmowała 30 kobiet z prawidłowym gruczołem piersiowym. Grupa II – 65 kobiet z rakiem przewodowym inwazyjnym sutka. W obu grupach oceniono stężenie histaminy w osoczu metodą immunoenzymatyczną, a histaminę w tkankach oraz jej enzymy – metodami izotopowymi oznaczając aktywność dekarboksylazy histydynowej i dekarboksylazy aromatycznych L-aminokwasów, N-metylotransferazę histaminową, oksydazę monoaminową B i oksydazę diaminową. Dobowe wydalanie z moczem kwasu N-metyloimidazolooctowego oznaczono metodą chromatografii cieczowej. Do analiz statystycznych wykorzystano program Statistica P Ed Statsoft Kraków 1998, a współczynniki korelacji Pearsona mierzono przyjmując za znamienność statystyczną p<0,05. Stwierdzono istotny wzrost stężeń histaminy w osoczu – p<0,01, w tkankach raków przewodowych – p<0,001, aktywność dekarboksylazy histydynowej – p<0,01, aromatycznych L-aminokwasów – p<0,05 i metylotransferazy histaminowej – p<0,05. Aktywność oksydazy monoaminowej B (p<0,01) i oksydazy diaminowej (p<0,001) była istotnie niższa w porównaniu z wartościami grupy kontrolnej. Wnioski: 1. Wysokie stężenie histaminy w osoczu i tkankach raków przewodowych gruczołu piersiowego może być spowodowane szybszym uwalnianiem histaminy z tkanek nowotworów do krążenia. 2. Istotny wzrost stężenia histaminy w tkankach raków przewodowych gruczołu piersiowego może przemawiać za rolą tej monoaminy w patogenie schorzenia nowotworowego. 3. Wykładnikiem zaburzonego metabolizmu histaminy w tkankach raków przewodowych gruczołu piersiowego jest znamienny wzrost aktywności enzymów biorących udział w biosyntezie oraz obniżenie aktywności enzymów uczestniczących w biotransformacji. 4. Wyższe stężenie histaminy w osoczu u kobiet z rakiem przewodowym gruczołu piersiowego nie zależy od wielkości guza nowotworowego, lecz od stopnia złośliwości histologicznej i liczby przerzutów do węzłów regionalnych.