Pierwotny gruczolakorak wyrostka robaczkowego – opis przypadku - Kopeć, Bogdan; Kula, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Pierwotny gruczolakorak wyrostka robaczkowego jest bardzo rzadkim nowotworem. W literaturze opisano mniej niż 250 przypadków. W artykule przedstawiono przypadek 48-letniej kobiety z objawami ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego. Chorej wycięto wyrostek robaczkowy. Badanie histopatologiczne wykazało gruczolakoraka o wysokim stopniu zróżnicowania, zajmującego błonę podśluzową wyrostka robaczkowego. Chora przez 7 lat była poddawana systematycznym badaniom kontrolnym, podczas których nie stwierdzono wznowy miejscowej i przerzutów odległych. Opisywany przypadek potwierdza, że gruczolakorak o wysokim stopniu zróżnicowania, zajmujący błonę podśluzową może być leczony prostą appendektomią.