Epidemiologia raka płuca w Koninie i Pile w latach 1993–2002, w miastach o odrębnej strukturze geograficzno-przemysłowej - Nowicki, Andrzej; Kowalska, Jolanta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: Złe rokowanie i stały wzrost liczby zachorowań sprawia, że rak płuca jest największym problemem współczesnej onkologii. Z badań wynika, że palenie papierosów jest przyczyną ok. 80% przypadków raka płuca. Obserwuje się ciągły wzrost zachorowalności i umieralności z powodu tego nowotworu. Cel pracy: Celem pracy była analiza porównawcza zachorowalności i umieralności na raka płuca w Koninie i Pile w latach 1993–2002 w miastach o różnych uwarunkowaniach przemysłowo-geograficznych. Materiał i metody: Zanalizowano dane dotyczące zarejestrowanych zachorowań i zgonów na raka płuca w Koninie i w Pile w latach 1993–2002. Dane zostały uzyskane z trzech różnych źródeł o charakterze wtórnym. Informacje o strukturze ludności Konina i Piły uzyskano z Banku Danych Regionalnych Głównego Urzędu Statystycznego. Liczbę zachorowań i zgonów na raka płuca wśród mieszkańców obydwu miast uzyskano z ogólnodostępnych raportów Centrum Onkologii i Wielkopolskiego Rejestru Nowotworów w Poznaniu. Wyniki: W obu miastach stwierdzono wzrost zachorowalności i umieralności na raka płuca u kobiet. W analizowanym 10-leciu (1993–2002) wzrosła zachorowalność na raka płuca u kobiet w wieku 65 lat i więcej. Wzrost zachorowalności i umieralności u kobiet wynikał z faktu, że w wiek zwiększonego ryzyka choroby wchodzą kobiety urodzone w latach 1940–1960, które charakteryzowały się największym poziomem ekspozycji na czynnik ryzyka, jakim jest dym nikotynowy. Z analizy zgonów na raka płuca w latach 1993–2002 wynika, że liczba zgonów na 100 tys. mieszkańców w obydwu miastach miała tendencję wzrostową zarówno w podziale na poszczególne grupy wiekowe, jak i na płeć, różnice nie były znamienne statystycznie. W odniesieniu do kobiet zarysowała się wzrostowa tendencja liczby zgonów w Pile oraz odwrotna sytuacja odniesiona do grupy mężczyzn. Wnioski: Struktura przemysłowo-geograficzna nie miała wyraźnego wpływu na liczbę zachorowań. Fakt ten pozwala twierdzić, że główną przyczyną zachorowań na raka płuca jest dym nikotynowy, a nie uprzemysłowienie. W ostatnim dziesięcioleciu (1993–2002) stwierdzono wyraźny wzrost zachorowalności i umieralności na raka płuca w obydwu miastach. Zdecydowaną większość osób, u których stwierdzono raka płuca stanowili mężczyźni, głównie po 65. roku życia. Liczba zachorowań i zgonów na 100 tys. mieszkańców była podobna w obydwu miastach, a różnice nie były znamienne.