Ocena wpływu erytropoetyny na jakość i czas przeżycia chorych na zaawansowanego niedrobnokomórkowego raka płuc - Zemełka, Tomasz; Rolski, Janusz; Ziobro, Marek; Michalczyk, Agnieszka (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Od 01.2002 r. do 12.2003 r. w Klinice Chemioterapii Centrum Onkologii, Oddziału w Krakowie, przeprowadzono badanie kliniczne, dotyczące wpływu leczenia wspomagającego erytropoetyną chorych na zaawansowanego niedrobnokomórkowego raka płuca leczonych pochodnymi platyny. Do badania zakwalifikowano 54 chorych, którzy przydzieleni zostali do dwóch grup. Grupa A leczona była erytropoetyną w przypadku wystąpienia niedokrwistości <10 g/dl. Grupę B poddano obserwacji. Odsetek remisji w grupie A wynosił 18,5%, a w grupie B 25,9% (p=0,74). Czas do wystąpienia progresji w grupie A wynosił 5,9 mies., a grupie B 6,5 mies. i nie różnił się statystycznie (p=0,17). Czas przeżycia w grupie A wynosił 12,1 mies., a w grupie B 9,4 mies. i nie różnił się statystycznie (p=0,97). Odsetki przeżyć jednorocznych były porównywalne i wynosiły w obu grupach 37% chorych. Średni poziom hemoglobiny w trakcie leczenia wynosił w grupie A 12,4 g/dl, a w grupie B 11,1 g/dl (p=0,81). W grupie A stwierdzono statystycznie (p=0,012) wyższy odsetek popraw w zakresie zespołu nadmiernego zmęczenia (59,3%) niż w grupie B (25,9%), a czas poprawy w obu grupach był porównywalny (średnio 8 mies.). W grupie A u 2, tj. 7,4% chorych, a w grupie B u 6, tj. 22% chorych, tzn. 3-krotnie częściej, wykonywano transfuzje masy erytrocytarnej, ale nie była to różnica istotna statystycznie (p=0,28).