Histeroskopia ambulatoryjna – nowa technika diagnostyczno-lecznicza - Baranowski, Włodzimierz; Doniec, Jacek; Bettocchi, Stefano (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
W artykule przedstawiono całokształt zagadnień związanych z nową techniką histeroskopową (minihisteroskopią), wykonywaną bez konieczności znieczulania pacjentki, a więc możliwą do przeprowadzenia w warunkach ambulatoryjnych. W pierwszej części opracowania podano opis procedury histeroskopii ambulatoryjnej, wykonywanej przy użyciu histeroskopów nowej generacji o zewnętrznej średnicy płaszcza 4 lub 5 mm z kanałem operacyjnym i zwrotnym przepływem medium. Zwrócono uwagę na parametry techniczne samego histeroskopu, toru wizyjnego, pompy histeroskopowej, sprzętu do koagulacji bipolarnej i operacyjnych narzędzi histeroskopowych nowej generacji. Krytycznie przeanalizowano wskazania i możliwości operacyjne tej techniki oraz kryteria selekcji pacjentek. Omówiono kwestię natężenia bólu związanego z zabiegiem, co warunkuje możliwość przeprowadzenia procedury bez konieczności znieczulenia. Porównano efektywność i swoistość diagnostyczną oraz leczniczą tej metody z tradycyjnymi metodami diagnostycznymi, używanymi w rozpoznawaniu i leczeniu patologii szyjki i jamy macicy. Przedstawiono ponadto możliwość jednoczesnego przeprowadzania laparoskopii i minihisteroskopii w diagnostyce i leczeniu patologii narządu płciowego u kobiet. W świetle danych z piśmiennictwa oraz doświadczeń własnych autorów wysnuto wniosek, że minihisteroskopia (histeroskopia ambulatoryjna) jest wysoce efektywną, minimalnie inwazyjną i bezpieczną metodą diagnostyczną oraz operacyjną w patologii jamy macicy i szyjki macicy. Te cechy histeroskopii ambulatoryjnej pozwalają na szerokie jej stosowanie, stanowiąc alternatywę dla stosowanych dotychczas metod takich jak klasyczna histeroskopia, łyżeczkowanie jamy macicy, histerografia.