IUMPA: przedstawienie celów zastosowania systemu wewnątrzmacicznego podawania octanu medroksyprogesteronu w przedoperacyjnym leczeniu raka endometrium oraz leczeniu nieprawidłowych krwawień z jamy macicy - Kowalski, Andrzej J.; Zdziennicki, Andrzej; Welfel, Jakub; Surkont, Grzegorz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wprowadzenie: W pracy przedstawiono system wewnątrzmacicznego uwalniania leku (Drug Delivery System) zawierającego octan medroksyprogesteronu. System ten zastosowano do przedoperacyjnego leczenia raka endometrium oraz leczenia nieprawidłowych krwawień z jamy macicy (abnormal uterine bleeding). Wewnątrzmaciczny system podawania gestagenu autorzy proponują określić akronimem IUMPA (IntraUterine MedroxiProgesterone Acetate). Cel: IUMPA-1 przygotowano do przedoperacyjnej terapii raka endometrium, IUMPA-2 do leczenia nieprawidłowych krwawień z jamy macicy. Metody: Do obu wkładek jako materiału terapeutycznego użyto octanu medroksyprogesteronu. Zastosowano IUMPA-1: 350 mg przez 7 dni, IUMPA-2: 2000 mg przez 30 dni. Materiał: Badaną populację stanowiły: chore na raka endometrium – IUMPA-1, chore z nieprawidłowymi krwawieniami z jamy macicy – IUMPA-2. Dyskusja: Potwierdzono skuteczność preterapii raka endometrium przy użyciu wkładki IUMPA-1. W stosunku do wkładki IUMPA-2 uzyskano efekt terapeutyczny w przypadkach konieczności miejscowego zastosowania wysokiej podaży gestagenu w stosunku do względnego hiperestrogenizmu. W innych przypadkach nie uzyskano poprawy. Podsumowanie: System terapeutyczny IUMPA jest kolejnym narzędziem uzupełniającym możliwości terapeutyczne w wybranych przypadkach ginekologicznych.