Nowa klasyfikacja czerniaka złośliwego skóry - Mackiewicz, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
The American Joint Committee on Cancer (AJCC) formalnie zatwierdził ostateczną wersję uaktualnionej klasyfikacji klinicznej i patologicznej czerniaka złośliwego skóry. Oficjalnie będzie ona obowiązywać z chwilą publikacji 6. wydania Podręcznika Klasyfikacji Nowotworów ( Cancer Staging Manual ) w roku 2002. Różnice między nową klasyfikacją, a dotychczasową wersją dotyczą głównie: (1) oceny grubości (mm) zmiany pierwotnej i obecności owrzodzenia zmiany pierwotnej (stwierdzonego histopatologicznie), a nie jak dotychczas oceny stopnia naciekania (Clarka) - z wyjątkiem czerniaka T1; (2) liczby, a nie wymiarów przerzutowych węzłów chłonnych, z uwzględnieniem mikro- i makroprzerzutów w węzłach; (3) lokalizacji przerzutów odległych i podwyższonego poziomu dehydrogenazy mleczanowej (LDH); (4) w przypadku obecności owrzodzenia zmiany pierwotnej podwyższenia kategorii klasyfikacji w obrębie stopnia I, II i III; (5) zaliczenia przerzutów satelitarnych i przerzutów in-transit do tej samej kategorii w obrębie stopnia III; (6) nowej definicji klasyfikacji klinicznej i patologicznej. Ta ostatnia uwzględnia informacje uzyskane z mapowania limfatycznego i biopsji węzła wartownika .