Pseudotumor (idiopatyczne zapalenie) oczodołu – leczenie ze szczególnym uwzględnieniem roli radioterapii - Rubik, Agnieszka; Jarema, Alina; Torbe, Bogdan; Rogowska, Danuta; Kubrak, Jadwiga; Lewocki, Mirosław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Celem pracy jest przedstawienie własnych doświadczeń w leczeniu trzech przypadków idiopatycznego zapalenia oczodołów, w latach 1990-1998 w Klinice Radioterapii PAM. Badanie okulistyczne, USG, KT, MR i histologiczna weryfikacja są podstawą rozpoznania. Ogólnoustrojowa sterydokortykoterapia jest zalecana jako pierwotne leczenie idiopatycznego zapalenia oczodołów, pomimo niskiego odsetka wyleczeń i wysokiego odsetka wznów. Z powodzeniem stosowane bywa leczenie chirurgiczne. Radioterapia jest bardziej efektywną metodą leczenia. Powinna być zawsze rozważana we wcześniejszych okresach choroby u chorych z ryzykiem transformacji złośliwej, tj. u chorych w starszym wieku z podostrym początkiem choroby, hypoechogenicznymi zmianami w badaniu USG, niewielkim odczynem zapalnym. Napromienianie oczodołów przeprowadzono w warunkach teleterapii promieniami gamma Co 60, fotonami 10 MeV, stosując dawki rzędu 20-36 Gy w 10-18 frakcjach.