Guzy przydatków w okresie menopauzalnym – analiza rozpoznań i weryfikacja histopatologiczna w materiale operacyjnym Kliniki Ginekologii i Chorób Menopauzy ICZMP w Łodzi - Jędrzejczak, Sławomir; Zając, Agnieszka; Stachowiak, Grzegorz; Dębowski, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Leczenie guzów przydatków u kobiet w okresie menopauzy pozostaje wyzwaniem dla każdego lekarza parającego się ginekologią zabiegową. Nadal obowiązuje pogląd, że diagnoza guza przydatków u kobiety po menopauzie jest wskazaniem do zabiegu operacyjnego (=wysokie ryzyko onkologiczne). Warto jednak wiedzieć, że zdecydowana większość (>80%) zmian przydatków usuwanych kobietom menopauzalnym (co wynika również z niniejszej pracy), to zmiany nienowotworowe lub nowotwory łagodne. Ważną rolę w procesie diagnostyczno-leczniczym guzów przydatków odgrywa prawidłowo wykonane przezpochwowe badanie ultrasonograficzne, mające wpływ na wybór drogi i rozległość postępowania operacyjnego – laparotomia, laparoskopia, ewentualnie BACC (biopsja aspiracyjna cienkoigłowa celowana).