Rola lekarza rodzinnego w rozpoznawaniu chorób nerek - Horst-Sikorska, Wanda; Wawrzyniak, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Lekarz rodzinny jest specjalistą, do którego pacjent zwraca się ze wszystkimi problemami zdrowotnymi, i to on podejmuje decyzje o sposobie i trybie dalszego postępowania. Ważną część pracy lekarza rodzinnego stanowi diagnozowanie i leczenie chorób nerek. Specjalista medycyny rodzinnej rozwiązuje to zadanie samodzielnie, we współpracy z lekarzami innych specjalności lub kieruje pacjentów do leczenia w poradniach specjalistycznych – nefrologicznych czy urologicznych. Szybkość postawionej diagnozy i skuteczność leczenia zależą od prawidłowej i kompetentnej współpracy z zakresu diagnostyki, profilaktyki i leczenia oraz wzajemnego szacunku.