Czy leczenie niedokrwistości erytropoetyną w niewydolności nerek chroni serce? - Wanic-Kossowska, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Jednym z istotnych powikłań przewlekłej choroby nerek (PChN) jest niedokrwistość, wynikająca przede wszystkim z niedoboru erytropoetyny. Uznano, iż niedokrwistość stanowi niezależny czynnik ryzyka śmiertelności w ponad 60% przypadków z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród chorych z PChN. Udowodniono, iż substytucyjne leczenie erytropoetyną wywiera korzystny wpływ na funkcję i budowę mięśnia serca, a co najważniejsze zapobiega dalszemu postępowi niekorzystnych zmian w układzie krążenia u chorych z PChN.