Rola czynników psychologicznych w patogenezie chorób czynnościowych przewodu pokarmowego - Marcinkowska-Bachlińska, Monika; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego występują coraz częściej w krajach wysoko rozwiniętych i stanowią duży problem terapeutyczny. Rola czynników psychologicznych w ich patogenezie, choć często podkreślana, jest słabo wyjaśniona i często niedoceniana w praktyce klinicznej. W artykule omówiono główne czynniki psychologiczne mające istotne znaczenie w powstawaniu i przebiegu najczęściej występujących czynnościowych chorób przewodu pokarmowego, jak choroba refluksowa i zespół jelita drażliwego.