Co może przynieść XXI wiek medycynie – fakty i nadzieje - Steciwko, Andrzej; Reksa, Dominika (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przed medycyną XXI w. wciąż stoi wiele zadań, a nowe technologie pozwalają podejmować te wyzwania, które kiedyś wydawały się nierozwiązywalne. Nowoczesna medycyna coraz ściślej wiąże się z biotechnologią i bioinżynierią, które są siłą napędową rozwoju nowoczesnych metod leczenia. Postęp w medycynie nie byłby możliwy bez równoległego rozwoju innych dziedzin nauki – biologii molekularnej, informatyki, immunologii, materiałoznawstwa czy fizyki kwantowej. Autorzy zwracają uwagę na niektóre interesujące doniesienia w naukach medycznych, takich jak genetyka, onkologia, diagnostyka obrazowa, chirurgia, protetyka, które być może staną się narzędziami do walki z wyzwaniami, jakie stawia przed nami codzienna praktyka lekarska i choroby społeczne XXI w.