Infekcyjne zapalenie wsierdzia u chorych ze sztuczną zastawką serca – niedoceniany i groźny problem - Trzeciak, Przemysław; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Każdy chory po zabiegu wszczepienia sztucznej zastawki serca należy do grupy wysokiego ryzyka wystąpienia infekcyjnego zapalenia wsierdzia (IZW). W pracy przedstawiono przypadek 52-letniej chorej po zabiegu wszczepienia sztucznej zastawki mitralnej. 2 mies. po operacji z uwagi na IZW i dysfunkcję protezy w przebiegu urosepsy chora wymagała reoperacji. W pracy wymieniono zabiegi diagnostyczne i terapeutyczne, wymagające profilaktycznej antybiotykoterapii. Omówiono zasady profilaktyki okołozabiegowej. Przedstawiono inne schorzenia układu krążenia, predysponujące do wystąpienia infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Współpraca kardiochirurga, kardiologa z lekarzami rodzinnymi i innymi specjalistami pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia IZW.