Zdrowe żywienie dla zdrowego serca - Cybulska, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (ChNS). Jednym z podstawowych zaleceń jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) najlepiej <7% ogółu energii i cholesterolu <200–300 mg/dzień, oraz zminimalizowanie spożycia izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (TFA) <1% energii, gdyż są one głównym składnikiem diety, odpowiedzialnym za wzrost stężenia cholesterolu LDL (LDL-C). Należy natomiast położyć nacisk na zwiększenie spożycia warzyw i owoców (antyoksydanty, błonnik, potas), bogatobłonnikowych produktów z pełnego ziarna (mała gęstość energetyczna) oraz ryb (wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3). Bardzo ważne znaczenie ma utrzymanie lub osiągnięcie prawidłowej masy ciała (BMI 18,5–24,9 kg/m 2 ). Szczególnie polecanym modelem żywienia, którego kardioprotekcyjne działanie zostało udowodnione zarówno w obserwacjach populacyjnych, jak i w randomizowanym badaniu klinicznym (Lyon Heart Study) jest dieta śródziemnomorska.