Metaloproteazy macierzy zewnątrzkomórkowej w inwazji nowotworów - Łapińska, Joanna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Jednym z procesów zachodzących w czasie inwazji nowotworu na otaczającą tkankę i w czasie tworzenia przerzutów jest proteoliza składników macierzy zewnątrzkomórkowej (ECM). Aby pokonać fizyczną barierę, jaką dla komórki nowotworowej stanowi między innymi macierz zewnątrzkomórkowa, komórki te wytwarzają enzymy proteolityczne. Ważną grupę wśród enzymów tworzących system proteolityczny odpowiedzialny za regulację degradacji składników ECM stanowią metaloproteazy macierzy zewnątrzkomórkowej (MMP). Podejmowane są próby zastosowania dotychczasowej wiedzy o roli metaloproteaz ECM i ich inhibitorów w procesie inwazji nowotworów do opracowywania nowych podejść terapeutycznych w leczeniu nowotworów.