Diagnostyka i terapia w nefrologii – wytyczne i zalecenia - Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Aktualne wytyczne i zalecenia postępowania w chorobach nerek wskazują na konieczność wczesnego rozpoznania zarówno ostrej, jak i przewlekłej choroby nerek (PChN) oraz intensywnego leczenia od najwcześniejszych stadiów choroby. Szczególna rola we wczesnym rozpoznaniu PChN przypada lekarzom rodzinnym, a także specjalistom chorób wewnętrznych, diabetologom, hipertensjologom i kardiologom. W niniejszej pracy omówiono najważniejsze zasady postępowania i wskazania do konsultacji lub leczenia nefrologicznego. Tylko zespołowe działanie lekarzy różnych specjalności może ograniczyć rosnącą liczbę chorych, wymagających kosztownego leczenia nerkozastępczego.