Napromienianie elektronami skóry całego ciała w przebiegu Mycosis fungoides - Rubik, Agnieszka; Jarema, Alina; Rogowska, Danuta; Kubrak, Jadwiga; Boehlke, Marek; Lewocki, Mirosław; Marzęcki, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Mycosis fungoides MF zaliczany jest do chłoniaków o niskim stopniu złośliwości. Większość przypadków MF wykazuje powolną progresję. Okres, w którym dominują niespecyficzne, powierzchowne zmiany skórne jest często długi, waha się średnio od 8 do 10 lat. Od momentu ustalenia rozpoznania potwierdzonego badaniem histologicznym średnie przeżycia zawierają się w granicach 5-10 lat. Współcześnie stosowane metody leczenia to: fotochemioterapia, powierzchowna terapia oraz radioterapia całej skóry. Wprowadzenie do leczenia elektronów otworzyło nowe możliwości zastosowania promieniowania jonizującego w terapii MF. W Klinice Radioterapii w Szczecinie do napromieniania całej skóry wykorzystano metodę sześciu pól opisaną pierwotnie przez Karzmarka, a następnie zmodyfikowaną przez Page’a. Napromienianie realizowano akceleratorem Mevatron MD wiązkami elektronów o energii nominalnej 5 MeV. Każde z sześciu pól było napromieniane dwiema wiązkami przy ustawieniu głowicy pod kątem ± 20 o od osi horyzontalnej. W ciągu dwóch kolejnych dni pacjent otrzymywał dawkę 2 Gy na całą skórę. Autorzy przedstawiają opis dwóch przypadków chorych napromienianych w ostatnich dwóch latach.