Najnowsze zalecenia i wytyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego - Paradowski, Leszek; Błoński, Wojciech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Artykuł przedstawia najnowsze zalecenia i wytyczne, dotyczące postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w wybranych chorobach przewodu pokarmowego, m.in. u pacjentów z chorobą refluksową przełyku, eozynofilowym zapaleniem przełyku oraz z przełykiem Barretta. Przedstawiono ponadto zalecenia dotyczące badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego u osób z przeciętnym i wysokim ryzykiem zachorowania na tę chorobę, a także u chorych po resekcji jelita grubego z powodu raka.