Choroby alergiczne na początku XXI w. - Jahnz-Różyk, Karina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Narasta problem chorób alergicznych. Obserwuje się jednak istotny postęp w badaniach nad patomechanizmem alergii, jej rozpoznawaniem i leczeniem. W pracy przedstawiono mechanizmy reakcji krzyżowych, będących przyczyną zespołu pyłkowo-pokarmowego. Pokazano nowe możliwości diagnostyczne, związane z techniką mikrooznaczeń, a także stan badań nad diagnostycznym i terapeutycznym zastosowaniem alergenów rekombinowanych. Prace te pozwoliły na stworzenie selektywnych szczepionek z użyciem DNA dokładnie tego alergenu, na który pacjent jest uczulony. Omówiono współczesne metody i przyszłość swoistej immunoterapii. Przedstawiono kliniczne zastosowanie terapii humanizowanymi przeciwciałami anty IgE u chorych na astmę ciężką i trudną.