Najnowsze trendy w pediatrii – wytyczne i zalecenia - Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Zielińska-Duda, Hanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Postęp w naukach medycznych sprawia, że konieczna jest okresowa nowelizacja zaleceń dotyczących m.in. szczepień ochronnych, żywienia oraz kryteriów diagnostycznych i zaleceń leczniczych niektórych chorób wieku rozwojowego. Obecnie istnieje tendencja zastępowania pojedynczych szczepionek szczepionkami skojarzonymi. W 2006 r. zmodyfikowano kryteria rzymskie zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego i opracowano III kryteria rzymskie. Coraz powszechniejsze stało się stosowanie probiotyków, prebiotyków i synbiotyków u dzieci. Coroczny postęp w naukach medycznych sprawia, że konieczna jest okresowa aktualizacja klasyfikacji, zaleceń i wytycznych w pediatrii.