Specyfika leczenia przeciwbólowego w zaawansowanej chorobie nowotworowej - Leppert, Wojciech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Leczenie bólu należy do integralnej części postępowania w chorobie nowotworowej, szczególnie w zaawansowanej fazie, kiedy 80–90% (we wcześniejszej ok. 40%) chorych odczuwa ból. W Polsce rocznie ok. 200 tys. chorych na nowotwory wymaga leczenia bólu, dlatego postępowanie przeciwbólowe jest istotnym problemem medycznym i społecznym. Przedstawione w artykule zasady leczenia bólu przewlekłego opracowano na podstawie zaleceń ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Europejskiego Towarzystwa Opieki Paliatywnej (EAPC) oraz polskich standardów. Postępowanie opiera się na podawaniu leków przeciwbólowych wg drabiny analgetycznej WHO i leków wspomagających, które zwiększają analgezję oraz łagodzą objawy niepożądane analgetyków, na stosowaniu niefarmakologicznych metod postępowania przeciwbólowego (paliatywne leczenie onkologiczne i techniki anestezjologiczne), rehabilitacji, wsparciu psychicznym, socjalnym i duchowym chorych i rodzin.