Nowości w leczeniu farmakologicznym zaburzeń psychicznych - Rybakowski, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przez ponad pół wieku współczesnej psychofarmakologii doszło do opracowania 5 grup leków psychotropowych, działających terapeutycznie w specyficznych stanach psychopatologicznych. Są to: 1) leki przeciwpsychotyczne (neuroleptyczne), powodujące terapeutyczne działanie na objawy psychotyczne, takie jak urojenia i omamy; 2) leki przeciwdepresyjne – wywierające lecznicze działanie na objawy depresji; 3) leki normotymiczne (mood-stabilizers) – zapobiegające nawrotom manii i depresji w chorobie afektywnej dwubiegunowej; 4) leki anksjolityczne (przeciwlękowe) – mające działanie przeciwlękowe i przeciwstresowe, oraz 5) leki prokognitywne (przeciwotępienne), powodujące poprawę funkcji poznawczych, zwłaszcza pamięci. W niniejszym artykule przedstawiono zastosowanie tych grup leków w terapii zaburzeń psychicznych z perspektywy historycznej oraz w świetle najnowszych postępów psychofarmakologii klinicznej początku XXI w.