Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi - Dąbkowski, Mirosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W artykule zamieszczono przegląd aktualnej wiedzy i poglądów dotyczących zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytami uwagi. Na podstawie najnowszej literatury dokonano przeglądu etiologii, fenomenologii i klinicznego przebiegu choroby i jej rozpowszechnienia, a zwłaszcza możliwości terapeutycznych. Omówiono również specyficzne rodzinne, społeczne i ekonomiczne aspekty choroby. Szczególny nacisk położono na zagadnienia diagnostyczne oraz terapię psychologiczną i poradnictwo, jako że rozpowszechnienie ADHD (dotyczące nieomal co 20. dziecka) oraz brak profesjonalistów powoduje, że tymi istotnymi zagadnieniami zajmować się muszą nie psychiatrzy dzieci i młodzieży, lecz lekarze rodzinni.