Zastosowanie Ifosfamidu w leczeniu raka jajnika - Obrębowska, Anna; Sajdak, Stefan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Ifosfamid jest cytostatykiem stosowanym coraz szerzej w terapii nowotworów narządów płciowych. Znalazł zastosowanie w leczeniu zaawansowanych postaci i nawrotów raka szyjki macicy, jak też w chemioterapii raka jajnika. W ostatnich latach trwają próby nad przydatnością leku w terapii neoadjuwantowej, jak też w tzw. megaterapii wysokodawkowej połączonej z przeszczepem autologicznym szpiku kostnego. W artykule przedstawiono wyniki własne zastosowania Ifosfamidu w leczeniu raka jajnika.