Podłoże chemooporności raka piersi z amplifikacją i/lub nadekspresją genu HER-2 - Szacikowska, Ewa; Kozłowski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W artykule przedstawiono wyniki najnowszych badań podstawowych dotyczących przyczyn chemooporności komórek raka piersi z amplifikacją i/lub nadekspresją genu HER-2 . Badania te, prowadzone na modelach komórkowych i zwierzęcych wykazały, że gwałtowna proliferacja komórek nowotworowych, towarzysząca nadprodukcji białka p185 (produktu genu HER-2 ) poprzez procesy klonalnej i adaptacyjnej selekcji opornych komórek guza prowadzi do chemooporności nabytej. Tak więc w tych przypadkach jest to raczej wtórna, a nie pierwotnie związana z amplifikacją genu HER-2 oporność na leki chemiczne. Oznaczać to może również, że bardziej agresywne leczenie chemiczne może przynieść poprawę odpowiedzi klinicznej. Zaprezentowano zarówno najnowsze prace kliniczne, jak i te sprzed lat, które zgodne są z wynikami dotychczasowych badań podstawowych, a analizowane razem, właściwie naświetlają problemy terapeutyczne raka gruczołu piersiowego. W artykule przedstawiono również najnowsze sposoby chemicznego leczenia nowotworów nabłonkowych z amplifikacją i/lub nadekspresją genu HER-2 , polegające na specyficznym podawaniu leku na tarczę molekularną, oparte na strategii REC ( receptor enhancement chemosensitivity ).