Artykuł oryginalnyZnajomość czynników ryzyka choroby wieńcowej wśród pacjentów hospitalizowanych celem wykonania koronarografii oraz ich oczekiwania po badaniu - Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Serwicka, Aleksandra; Komło, Adam (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Cel pracy: Celem pracy było zbadanie znajomości czynników ryzyka wpływających na poprawę rokowania w chorobie wieńcowej wśród pacjentów przyjmowanych do Kliniki Kardiologii Inwazyjnej (KKI) celem wykonania koronarografii, a także poznanie ich oczekiwań związanych z badaniem. Metody: Przeprowadzono anonimową ankietę wśród 200 kolejnych pacjentów hospitalizowanych w KKI. Pacjenci odpowiadali na pytania dotyczące czynników ryzyka choroby wieńcowej oraz na temat ich wiedzy o badaniu koronarograficznym. Badanie objęło 189 osób (pozostałe ankiety nie zostały zwrócone). Wyniki: Stwierdzono, że wielu z pacjentów nie zna czynników ryzyka choroby wieńcowej, a także nie potrafi określić celu wykonania badania inwazyjnego oraz celu leczenia zabiegowego. Na pytanie o podwyższony poziom cholesterolu twierdząco odpowiedziało 60,8% chorych, z tego prawie co 10. (9%) nie był leczony z tego powodu. Co 5. osoba nie wiedziała, jakie ma stężenie cholesterolu. Nadciśnienie tętnicze miało 59,8% ankietowanych, z czego 25,9% nie wiedziało, jakie są wartości prawidłowe. W przeszłości paliło 24,3% badanych, aktualnie 12,7%, z tego 13% chorych nie zamierzało zerwać z nałogiem. Większość chorych wiedziała na czym polega koronarografia, ale jakie mogą być jej powikłania nie wiedziała ponad połowa ankietowanych. Również ponad połowa pacjentów (51,3%) oczekiwała, iż po koronarografii ich dolegliwości się zmniejszą lub ustąpią, a tylko co 3. chory (32,8%) wiedział, że jest to badanie diagnostyczne. Wyodrębniono grupę chorych z cukrzycą i chorobą wieńcową (43 pacjentów – 22,7%). W całej grupie badanej 54,5% nie znało prawidłowej wartości glikemii lub nie udzieliło odpowiedzi na to pytanie, w grupie z cukrzycą odsetek ten był niższy, chociaż wciąż niepokojąco wysoki (25,6%). Jeśli deklarowali, że znają, to prawie wszyscy podali wartości zbliżone do prawidłowych. Chorzy z cukrzycą w przeszłości częściej mieli PCI lub CABG (p<0,009), co może tłumaczyć, iż więcej wiedzą na temat możliwości wystąpienia powikłań po koronarografii w porównaniu do grupy bez cukrzycy (p<0,038). Implikacje kliniczne: Wyniki badań wskazują, że pacjenci z Podlasia nie znają w stopniu dostatecznym czynników ryzyka choroby wieńcowej, dotyczy to również pacjentów z cukrzycą. Wydaje się wskazane podjęcie działań zmierzających do zredukowania tego zjawiska. W naszej Klinice, w oparciu o wyniki ankiety, wprowadzone zostanie krótkie szkolenie edukacyjne dla nowo przyjętych pacjentów.