Artykuł oryginalnyCzęstość występowania cukrzycy nieznanej i stanów przedcukrzycowych w populacji województwa warmińsko-mazurskiego - Bandurska-Stankiewicz, Elżbieta; Myszka-Podgórska, Katarzyna; Cylkowska, Barbara; Surdykowski, Leszek; Moczulska, Beata (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Cel pracy: Ocena częstości występowania cukrzycy nieznanej w populacji województwa warmińsko-mazurskiego. Materiały i metody: U losowo wybranych mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego przeprowadzono ankietę (pytano o wiek, płeć, wykształcenie, choroby układu naczyniowo-sercowego, wywiad rodzinny cukrzycy), wykonano pomiary wskaźnika masy ciała (BMI – body mass index), wskaźnika talia/biodra (WHR – waist-hip ratio), pomiar ciśnienia tętniczego oraz glikemii przygodnej – wyniki nieprawidłowe weryfikowano badaniem glikemii na czczo w krwi żylnej lub w OGTT (OGTT – doustny test obciążenia glukozą). Wyniki: Przebadano ogółem 659 osób (419 kobiet, 240 mężczyzn), w średnim wieku 58±9,5 lat, nieprawidłową glikemię na czczo (IFG) stwierdzono u 2%, upośledzoną tolerancję glukozy (IGT) u 2,6%, a cukrzycę (DM) u 1,7%. Nadciśnienie tętnicze (NT) obserwowano statystycznie częściej u osób z zaburzonym metabolizmem glukozy – 85,36 vs 57,93%. Nie stwierdzono istotnie statystycznej różnicy w występowaniu zaburzeń metabolizmu glukozy u osób z obciążonym wywiadem rodzinnym cukrzycy. Wnioski: 1. Podczas badania przesiewowego w województwie warmińsko-mazurskim cukrzycę nieznaną stwierdzono u 1,7%, IFG u 2% i IGT u 2,6% badanej populacji. 2. Wyniki badania wskazują, że badania przesiewowe w kierunku zaburzeń metabolizmu glukozy są potrzebne u pacjentów w każdym wieku, już na poziomie podstawowej opieki zdrowotnej.