Artykuł poglądowyZespół metaboliczny u kobiet z cukrzycą ciążową - Bandurska-Stankiewicz, Elżbieta; Wańczyk, Anna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Zespół metaboliczny z powodu podstawowego kryterium – otyłości brzusznej, łączono dotychczas z cukrzycą typu 2. Obecnie istnieją doniesienia dotyczące zespołu metabolicznego wśród chorych na cukrzycę typu 1, pojawiły się także pojedyncze prace na temat występowania ww. zespołu u kobiet z cukrzycą ciążową. Do czynników ryzyka cukrzycy ciążowej zalicza się dodatni rodzinny wywiad cukrzycowy, wiek powyżej 25 lat, wielorództwo, cukrzyca ciążowa w poprzednich ciążach, makrosomia dzieci urodzonych wcześniej lub płodu w obecnej ciąży, wielowodzie, duży i szybki przyrost masy ciała w ciąży, a szczególnie nadwaga lub otyłość – główny składnik zespołu metabolicznego; z kolei przebycie cukrzycy ciążowej jest czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, rzadziej typu 1 w przyszłości. W grupie kobiet z wywiadem cukrzycy ciążowej w przyszłości 3-krotnie częściej stwierdza się obecność cech zespołu metabolicznego, który jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego celem przedstawionej pracy jest przegląd aktualnych doniesień na temat powiązań między zespołem metabolicznym a cukrzycą ciążową.