Artykuł poglądowyOtyłość a powikłania sercowo-naczyniowe w cukrzycy - Kinalska, Ida; Kowalska, Irina; Telejko, Beata; Popławska-Kita, Anna; Kinalski, Maciej; Zonenberg, Anna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Autorzy przedstawili problem narastającej otyłości i zachorowań na cukrzycę typu 2 w końcu XX i na początku XXI wieku. Omówili przyczyny otyłości, wpływ czynników genetycznych i środowiskowych. Podkreślili rolę centralnej otyłości w rozwoju cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca, jak również hiperglikemii