Leczenie operacyjne nowotworów powiek - Mirkiewicz-Sieradzka, Barbara; Romanowska, Bożena; Żygulska-Mach, Helena; Orłowska-Heitzman, Jolanta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Praca przedstawia ocenę leczenia chirurgicznego nowotworów powiek połączonego z diatermokoagulacją naczyń i krioterapią. Operowano 99 chorych z nowotworami powiek lub okolicy kąta wewnętrznego lub zewnętrznego oka, w tym 51 mężczyzn i 48 kobiet. Wiek chorych wynosił 27 do 83 lat (średnio 56,1). Wszystkie guzy zostały wycięte z marginesem niezmienionych tkanek. Przed wycięciem zamykano diatermicznie naczynia, natomiast brzegi i dno ubytku powstałego po wycięciu przymrażano przez 30 sekund, przy temperaturze -60 o C. Ubytek pokrywano zależnie od rozległości: w 11 przypadkach – przeszczepem tarczki ze spojówką z powieki górnej tego samego lub drugiego oka, a następnie skórą przesuniętą z otoczenia lub płatem skóry pobranym z ramienia, w 9 przypadkach – wolnym płatem skóry pobranym z ramienia, w 7 – przez przesunięcie całej grubości powieki, połączone z cięciem w okolicy kąta zewnętrznego, w 72 – skórą zmobilizowaną z otoczenia. Badanie histopatologiczne wykazało w 90 przypadkach raka podstawnokomórkowego, w 5 przypadkach raka kolczystokomórkowego, w 3 czerniaka i w 1 przypadku gruczolakoraka. W 78 proc. przypadków uzyskano dobry wynik czynnościowy i estetyczny, w 17 proc. uzyskano pełną funkcję powiek, w 4 proc. efekt zadowalający. U 4 chorych wystąpiła wznowa miejscowa.