Aktywność β-galaktozydazy i α-mannozydazy w surowicy krwi chorych z rakiem jelita grubego - Szajda, Sławomir Dariusz; Snarska, Jadwiga; Borzym-Kluczyk, Małgorzata; Zalewska, Beata; Waszkiewicz, Napoleon; Bierć, Marcin; Zwierz, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
β-galaktozydaza (GAL) i a-mannozydaza (MAN) są egzoglikozydazami lizosomalnymi uczestniczącymi w syntezie glikokoniugatów w siateczce endoplazmatycznej oraz aparacie Golgiego i ich degradacji w lizosomach. W chorobach nowotworowych stwierdzono wzrost aktywności egzoglikozydaz lizosomalnych w tkankach i płynach ustrojowych.Badanie miało na celu ocenę aktywności GAL i MAN w surowicy krwi chorych z gruczolakorakiem jelita grubego. Materiałem badanym była surowica krwi 14 chorych z potwierdzonym histopatologicznie gruczolakorakiem jelita grubego oraz 14 osób zdrowych. GAL i MAN w surowicy krwi oznaczono metodą Zwierza i wsp. w modyfikacji Szajdy i wsp. Do pomiaru aktywności GAL i MAN użyto czytnika płytek ELX800 firmy BIO-TEK. Stężenie aktywności GAL i MAN wyrażono w pKat/ml, a aktywność specyficzną w pKat/mg białka. Białko całkowite w surowicy krwi oznaczono metodą Lowry. Stężenie białka wyrażano w mg/ml.Wykazano istotny wzrost stężenia aktywności GAL (p=0,002) i MAN (p=0,02) w surowicy krwi chorych z gruczolakorakiem jelita grubego w porównaniu do aktywności badanych enzymów w surowicy krwi osób zdrowych. Nie stwierdzono istotnych różnic (p=0,9511) w stężeniu białka całkowitego w surowicy krwi chorych z gruczolakorakiem jelita grubego i surowicy krwi osób zdrowych. Aktywność specyficzna GAL (p=0,003) i MAN (p=0,03) w surowicy krwi pacjentów z gruczolakiem jelita grubego była istotnie wyższa od aktywności specyficznej badanych enzymów w surowicy krwi osób zdrowych. Oznaczenie aktywności GAL i MAN w surowicy krwi może mieć zastosowanie w diagnostyce gruczolakoraka jelita grubego. Podjęte badanie wymaga jednak dalszych wnikliwych badań celem potwierdzenia wartości diagnostycznej egzoglikozydaz lizosomalnych w diagnostyce onkologicznej gruczolakoraka jelita grubego.