Postępowanie w chorobie wieńcowej u chorego na cukrzycę - Krasnodębski, Przemysław; Mrozikiewicz-Rakowska, Beata (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zwiększonej śmiertelności u pacjentów chorych na cukrzycę. Osoby z cukrzycą zapadają na chorobę niedokrwienną serca i zawał serca 2–4 razy częściej, a choroby te ujawniają się u nich w młodszym wieku niż w populacji bez cukrzycy. Do nieinwazyjnych badań stosowanych w rozpoznawaniu choroby wieńcowej u pacjentów z cukrzycą należą: próba wysiłkowa, echokardiografia obciążeniowa oraz scyntygrafia perfuzyjna mięśnia sercowego. Metody te powinny określać wskazania do przeprowadzenia koronarografii będącej badaniem inwazyjnym obrazującym tętnice wieńcowe. Artykuł przedstawia zasady postępowania w chorobie wieńcowej u pacjentów z cukrzycą. W ostatniej dekadzie znacznie zmieniło się podejście do stosowania leków beta-adrenolitycznych oraz ACE-inhibitorów. Jednak najważniejszą rolę w terapii odgrywają: wyrównanie metaboliczne cukrzycy, prawidłowa kontrola ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki lipidowej.