Antygen SCC-Ag w diagnostyce i monitorowaniu raka błony śluzowej jamy ustnej - Maciejewska, Hanna; Osmola, Krzysztof; Lewandowski, Leszek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W pracy przedstawiono wyniki badania zawartości antygenu SCC-Ag u 58 chorych leczonych z powodu raka błony śluzowej jamy ustnej. Oznaczenia wykonano przed leczeniem oraz w okresie 10-14 dni po operacyjnym usunięciu nowotworu. Oznaczenia przeprowadzono metodą mikroenzymatyczną IMx firmy Abbot Laboratories. U 60,3 proc. chorych poziom antygenu był podwyższony (100 proc. dla T 4 , 54,5 proc. dla T 3 ). Różnice w stężeniu SCC-Ag były statystycznie istotne dla guzów T 2 i T 3 . W badaniu pooperacyjnym obserwowano obniżenie poziomu tego markera, lecz u części chorych nastąpił jego wzrost. Korelowało to z przebiegiem klinicznym w okresie pooperacyjnym, albowiem u tych chorych wystąpiła wczesna wznowa lub przerzuty nowotworowe.