Artykuł poglądowyZakażenie Helicobacter pylori przyczyną niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci i młodzieży - Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Zielińska-Duda, Hanna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Helicobacter pylori jest bakterią rozpowszechnioną na świecie i jednym z najczęstszych patogenów człowieka. W ostatnich latach pojawiły się doniesienia o możliwym wpływie zakażenia H. pylori na rozwój niektórych chorób występujących poza przewodem pokarmowym u dzieci i młodzieży, w tym niedokrwistości z niedoboru żelaza. Niedokrwistość z niedoboru żelaza może stanowić jedyny objaw zakażenia H. pylori lub towarzyszyć innym dolegliwościom przewodu pokarmowego lub chorobom z nim niezwiązanymi. W publikacjach polskich i anglojęzycznych opisywano przypadki, gdy anemia spowodowana niedoborem żelaza u dzieci i młodzieży była jedynym objawem infekcji H. pylori i po eradykacji bakterii ustępowała.