Artykuł poglądowyAnaliza wyników badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego u dzieci i młodzieży z chorobą refluksową przełyku - Jakubczyk, Marlena; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Zielińska, Izabela (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego, podczas którego pobiera się wycinki, pozwala na potwierdzenie lub wykluczenie zapalenia przełyku i ustalenie stopnia jego ciężkości oraz wykrycie zwężenia czy przełyku Barretta. Cel pracy: Analiza wyniku badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego u dzieci i młodzieży z rozpoznaną chorobą refluksową przełyku w momencie rozpoznania refluksu oraz w badaniu kontrolnym po leczeniu przeciwrefluksowym. Materiał i metody: Do badań zakwalifikowano 56 pacjentów w wieku od 2 do18 lat, u których w przeszłości (co najmniej 1,5 roku wcześniej) rozpoznano chorobę refluksową przełyku. Wyniki: W pierwszym badaniu endoskopowym zapalenie przełyku zdiagnozowano u 13 (23,21%) chorych, w tym zapalenie przełyku z nadżerką w dwóch przypadkach, natomiast po leczeniu przeciwrefluksowym u 10 (17,86%) badanych. Częstość występowania zapalenia przełyku przed rozpoczęciem terapii i po jej zakończeniu nie różniła się istotnie statystycznie (p<0,05). Współistnienie zapalenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy przed leczeniem odnotowano u 45 (80,35%) pacjentów, a po jego zakończeniu u 37 (66,07%). Różnica nie była istotna statystycznie i wynosiła p<0,05. W pierwszym i kontrolnym badaniu ezofagogastroduodenoskopowym zarówno w obrazie makroskopowym, jak i badaniu histopatologicznym nie obserwowano powikłań choroby refluksowej. Wnioski: Nie obserwowano istotnych różnic w badaniu ezofagogastroduodenoskopowym w momencie rozpoznania choroby refluksowej przełyku i w badaniu kontrolnym po leczeniu przeciwrefluksowym.