Artykuł pogladowyObrazy endoskopowe u dzieci i młodzieży z zakażeniem Helicobacter pylori – obserwacje własne - Parzęcka, Monika; Bała, Grażyna; Mierzwa, Grażyna; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Zakażenie Helicobacter pylori inicjuje w błonie śluzowej żołądka przewlekłe zmiany zapalne i w konsekwencji, czasami, owrzodzenie trawienne. Długotrwała kolonizacja bakterii predysponuje do rozwoju raka żołądka lub chłoniaka z tkanki limfoidalnej błony śluzowej. W diagnostyce zakażenia jednym z podstawowych jest badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego z pobraniem wycinków błony śluzowej żołądka. Celem pracy jest przedstawienie różnych obrazów endoskopowych u dzieci i młodzieży z zakażeniem Helicobacter pylori. Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić, że nie ma jednoznacznego i patognomicznego obrazu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy u dzieci i młodzieży z zakażeniem H. pylori.