Opis przypadkuChoroba wrzodowa oraz zakażenie Helicobacter pylori u dzieci - Albrecht, Piotr; Łazowska, Izabella (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
W artykule omówiono patofizjologię, klinikę, rozpoznawanie i zasady leczenia choroby wrzodowej u dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem najistotniejszego czynnika patogennego – zakażenia wywołanego przez Helicobacter pylori, a w tym charakterystyki bakterii, metod rozpoznawania zakażenia oraz postępowania terapeutycznego. Przedstawiono także opis pięciu przypadków klinicznych bezpośrednio związanych z tematyką pracy.