Opis przypadkuNieuzasadnione zastosowanie diety bezglutenowej u 17-miesięcznej dziewczynki opóźniające rozpoznanie - Gąsiorowska, Joanna; Reszczyńska, Marika; Dąbrowska, Anna; Giziński, Lech; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Wprowadzenie diety bezglutenowej u pacjenta z objawami ze strony przewodu pokarmowego powinno być dokładnie przemyślaną decyzją, podjętą na podstawie wywiadu klinicznego, badania przedmiotowego i wyników badań dodatkowych (markery serologiczne celiakii, biopsja jelita cienkiego). Celem pracy jest zwrócenie uwagi na konsekwencje zbyt pochopnego wprowadzenia diety bezglutenowej i konieczność prowadzenia prawidłowej diagnostyki u pacjentów manifestujących objawy ze strony przewodu pokarmowego. Prezentujemy 17-miesięczną dziewczynkę, u której zastosowano dietę bezglutenową po tygodniu objawów ostrej biegunki bez przeprowadzenia diagnostyki różnicowej i wykonania badań wykluczających bądź potwierdzających takie schorzenia jak alergia pokarmowa czy celiakia.